BildelarExpert.se

Viktig info inför fredagskvällens start

I dag fredag den 5 november är det äntligen dags för 2021 års upplaga av Hasselbacken Chess Open som ingår i Svenskt Grand Prix. Arrangörer är Stockholms Schackförbund och Stockholms Schacksällskap. Här kommer praktisk information till er spelare innan allt drar igång:
Viktigt att vi fortsätter att förhindra smittspridning i samband med tävlingen. Tvätta händer och använd tillgänglig handsprit. Vi rekommenderar att man inte tar i hand under partiet.

Står det JA vid kolumnen betalat vid ditt namn blir du automatiskt inlottad till första ronden på fredag klockan 18.30. Här är länken till sidan där du kan se om det står JA vid ditt namn.
För övriga spelare har vi registrering i Hasselbackens receptionslobby 16.00–17.30. Vid betalning på plats tas en extra avgift ut på 100 kr (gäller ej utländska deltagare). Spelare som är markerade som betalda på webben kan komma direkt till rondstart utan att pricka av sig

Alla deltagare har 5–7 november 20% rabatt i restaurangen, vi rekommenderar förbokning om man vill äta på Hasselbacken.

Det finns en kaffeservering med enklare tilltugg i anslutning till spegelsalen (den stora spellokalen)
Alla betalningar på Hasselbacken sker med kort. Det finns ingen möjlighet att använda sig av Swish eller kontanter.
Observera att det inte är tillåtet att ta med sig egen dryck och mat.

Hasselbacken Chess Open 2020 is cancelled

Because of the COVID-19 pandemic the organisers Stockholm’s chess society and Stockholm’s chess federation has decided to cancel the 2020 years edition of Hasselbacken Chess Open.

We will be back 5th–7th of November 2021!

Viktig info inför Hasselbacken Chess Open

Denna fredag är det äntligen dags för 2019 års upplaga av Hasselbacken Chess Open som ingår i Svenskt Grand Prix. Arrangörer är Stockholms Schackförbund och Stockholms Schacksällskap. Här kommer praktisk information till er spelare innan allt drar igång:

Står det JA vid kolumnen betalat vid ditt namn blir du automatiskt inlottad till första ronden på fredag klockan 18.30. För övriga spelare har vi registrering i Hasselbackens receptionslobby 16.00–17.30. Vid betalning på plats tas en extra avgift ut på 100 kr (gäller ej utländska deltagare). Spelare som är markerade som betalda på webben kan komma direkt till rondstart utan att pricka av sig

Alla deltagare har 1–3 november 20% rabatt i restaurangen, gäller brunch och middag och den dryck som beställs i samband med maten. Rabatten ingår dock inte för alkohol.

Det är ordinarie priser vid övriga försäljningsställen, som exempelvis baren med barmeny, mackor & sallader.

Brunch serveras klockan 12.00-15:00 på lördag och söndag.

Restaurangen är öppen 17.00–22.00 på fredag och lördag och stängd söndag.

Baren är öppen 15.00–01.00 på fredag, 11.30 till 01.00 på lördag samt 11.30–21.00 på söndagen. Barmenyn serveras fram till en halvtimme innan stängning.

Kaffe och te kommer att ske på en station i anslutning till Spegelsalen. En kopp: 30 kr. Påtår 25 kr när du tar muggen tillbaka. Observera att stationen inte är bemannad hela tiden. I spelsalen finns vattentankar där du kan ta vatten.
Observera att det inte är tillåtet att ta med sig egen dryck och mat.

Alla betalningar på Hasselbacken sker med kort. Det finns ingen möjlighet att använda sig av Swish eller kontanter.

Good news – and bad news

Årets Hasselbacken Chess open har rönt större intresse än någonsin tidigare sedan turneringen anslöt sig till Svenskt Grand Prix i schack.

Den dåliga nyheten är att arrangörerna Stockholms Schackförbund och Stockholms schacksällskap behöver stänga anmälningarna.

De som hittills anmält sig och inte betalat än läggs på reservplats, och de som vill spela kan fortfarande komma till Hasselbacken på fredagen, men att det då bara blir spel vid mån av plats.

Hasselbacken Chess Open 2019 närmar sig

Hösten har nått fram i oktober, och det är nu bara en månad kvar till 2019 års upplaga av Hasselbacken Chess Open som spelas på Hasselbacken som numera ägs i ny regi. Men spellokalen är den samma: Vackra Spegelsalen.

Speldagarna blir 1–3 november.

Arrangörerna Stockholms schacksällskap och Stockholms schackförbund garanterar en plats till de 220 först anmälda, 170 i stora gruppen och 50 i den lilla gruppen.

Här får du snabb information om årets turnering:

[Inbjudan] [Anmäl dig] [Anmälda] [Bo på Hasselbacken] [Bo på Scandic Ariadne]

Kom ihåg att anmäla dig före den 15 oktober – då är anmälningsavgiften endast 600 kronor mot normala 700 kronor.

Schack är långt ifrån världens äldsta spel

Schack tillhör ett av de mest anrika spelen i mänsklighetens historia. Det är förmodligen det första spelet som gemene man kommer att tänka på när gamla spel diskuteras, men det är faktiskt inte det äldsta.<

Egyptiska och kinesiska spel

Spel har kommit och gått genom historien men några har hållit sig kvar. Det allra äldsta spelet som fortfarande spelas i dag kommer från forna Egypten. Spelet heter Senet och tros ha skapats ca. 3500 f.v.t. Spelet härstammar från de allra tidigaste dynastierna och flera bräden har hittats vid utgrävningar och i gravar. Spelet spelas med två spelare och går ut på att få ut fem pjäser från ett spelbräde med 30 rutor.

Foto: Unsplash

Ett annat spel som är flera tusen år gammalt är kinesiska Go. Det sägs ha uppkommit ca. 2000 f.v.t. och ska enligt legenden ha skapats av en av de tidiga kejsarna. Det delar många likheter med schack då det är ett spel som kräver stor koncentration. Precis som i schack hålls det världsmästerskap och världens bästa go-spelare har även besegrats av en AI-spelare. Spelet är särskilt populärt i Ostasien och går även under namn som paduk, baduk, weiqi och igo.

Continue reading »

Schack blir inte en gren i OS 2024

Schack kommer inte att finnas med som en officiell gren under sommar-OS i Paris 2024. Världsschackförbundet FIDE hade stora förhoppningar på att spelet skulle tas med som förslag när arrangörerna skulle rösta om nya grenar, men den olympiska kommittén har redan sagt nej.

Det är inte första gången som de har sagt nej till schack i OS. Första gången var ca. 100 år tidigare, då Paris 1924 arrangerade OS för första gången.

FIDE hoppades få med schack på OS-programmet. Fotokälla: Unsplash

Fyra nya grenar

IOK meddelade redan i februari i år att schack inte kommer att finnas med på OS-programmet. Istället valde kommittén att prioritera fyra andra grenar: breakdance, skateboard, klättring och surfing. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas av IOK:s exekutiva styrelse i december nästa år, skriver https://www.kingsizemag.se/noje/.

Continue reading »