BildelarExpert.se

GM Igor Lysyj 2660

igorlysyjNär Igor Lysyj vann det ryska mästerskapet i vintras sällade han sig till en exklusiv skara av ryska mästare. Bara de senaste tio åren har sett segrare som Garry Kasparov, Peter Svidler och Alexander Grischuk.

Så var segern Igor Lysyjs största framgången i karriären? Vi bestämde oss för att fråga honom. - Jo, det är så klart min största framgång hittills, säger Igor Lysyj. Jag är väldigt stolt att jag lyckades hålla en så hög nivå. Har framgången förändrat dig som schackspelare och människa? - Nej, det kan jag inte påstå. Efter segern nådde du 2700 i rating. Kan du förklara hur det känns att nå 2700? - Jag tycker inte att 2700 är så hög rating numera. Det var kul, men inget speciellt. Vilka är dina närmaste mål på schacktouren? - Ryska mästerskapet och World Cup blir mina nästa turneringar. Jag hoppas att kunna visa upp mitt allra bästa i båda turneringarna. Vad är ditt mål för Hasselbacken Chess Open? - Som vanligt kommer jag att ge allt i varje rond. Vi får se hur långt det räcker. Du har spelat tidigare i Stockholm, nämligen Rilton Cup 2009/2010. Vad minns du av Stockholm? - Jag minns att det var kallt i Stockholm! Jag hoppas att det blir många fler möjligheter att ta promenader i Stockholm i maj. Du har skrivit öppningsböcker tillsammans med Roman Ovetchkin. Vilken är din favoritöppning? - Jag tycker verkligen att Berlinförsvaret i spanskt är den mest intressanta öppningen!

Igor Lysyj blev stormästare 2007 och har en rad turneringsvinster bakom sig. 2006 delade han segern i Zudov memorial med Roman Ovetchkin. De två har senare blivit författarkollegor och gett ut spelöppningsböcker. Delad seger blev det också i Voronezh Open 2009 och samma år delade han segern i Rilton Cup i Stockholm. Men allt överskuggas förstås av segern i ryska mästerskapet i vintras. Slutställningen där blev: 1) Igor Lysyj, 2) Jakovenko, 3–7) Khismatullin, Nepomniachtchi, Svidler, Morozevich, Vitiugov, 8–10) Zvjaginsev, Grachev och Karjakin.

Ryska mästare senaste tio åren: 2004: Garry Kasparov. 2005: Sergei Rublevsky. 2006: Evgeny Alekseev. 2007: Alexander Morozevich. 2008: Peter Svidler. 2009: Alexander Grischuk. 2010: Ian Nepomniachtchi. 2011: Peter Svidler. 2012: Dmitry Andreikin. 2013: Peter Svidler. 2014: Igor Lysyj.

VIDEO Blixtparti, Fedoseev–Lysyj

VIDEO Ryska mästerskapet sista ronden