BildelarExpert.se

IM Jorden van Foreest 2546

vanforeestHolländaren Jorden van Foreest är Europas högst rankade 16-åring. Nu är han klar för Hasselbacken Chess Open. Jorden van Foreest reser till Stockholm tillsammans med sin 14-årige lillebror Lucas van Foreest, rating 2293.

Jorden van Foreest har en imponerande rating på 2519, men är har inte blivit stormästare än. – Min rating ökar snabbt, men hittills har jag haft otur med att samla stormästarnormer. Men innan året är slut hoppas jag vara stormästare, säger Jorden van Foreest. Blir det här ditt första besök i Sverige och Stockholm? – Jag har aldrig varit i Sverige tidigare och jag ser fram emot att komma! Du reser hit tillsammans med din lillebror. Vad har ni för planer att göra i Stockholm förutom att spela i Hasselbacken Chess Open? – Vårt huvudmål är förstås turneringen. Men mellan ronderna kommer vi självklart att turista i Stockholm. Du är fortfarande IM, men har en riktigt hög rating. Hur har det gått att ta stormästarnormer? – Min rating ökar snabbt, det är helt sant. Men att ta dessa GM-normer har varit svårt! I nuläget har jag bara en norm, fast jag har också haft en del otur. I maj i Aeroflot Open tog jag min första norm. Men eftersom en av mina motståndare inte dök upp räknas denna som en 8-ronders norm tyvärr. I juli spelade jag både i Holländska mästerskapet och i Vlissingen. Jag hade en rating performance på över 2600 i båda turneringarna men nådde inte upp till andra kriterier för att säkra en GM-norm. Mitt mål är att kämpa på och bli stormästare innan året är slut. Vad är dina bästa tips till unga spelare som vill nå världstoppen? – Mitt främsta tips är att man ska ha glädje av spelet så mycket som möjligt. Det är det absolut viktigaste. Allt du gör på fritiden ska kunna ha en koppling till schack, då förbättrar du dig snabbt. Om man blickar framåt. Vad är ditt mål som schackspelare? – Först och främst att bli stormästare. Och efter det ska jag sikta på att nå 2700 - men än är det långt dit!

BLOGG Jorden Van Foreests blog kan du läsa här.

PARTIER ChessTempos databas för Jorden van Foreest.

VIDEO, Jan Timman–Jorden van Foreest

VIDEO, Sipke Ernst–Jorden van Foreest VIDEO, Jorden van Foreest i holländsk TV VIDEO, intervju med Jordens lillebror Lucas van Foreest