BildelarExpert.se

Hasselbacken

HasselbackenDen första krogen på Hasselbacken hette Dunderhyttan och uppstod i mitten på 1700-talet. Då ett etablissemang som inrymde fem bord och ett tjugotal stolar.
Det var först på 1760-talet som namnet ”Hasselbacken” etablerades och blev ett begrepp inom den Stockholmska krognäringen. Under Hasselbacken Chess Open kan du bo på historiska Scandic Hasselbacken!

1816 uppfördes i bästa gustaviansk stil ett korsvirkeshus som med åren kom att kallas för ”Gubbhyllan”. Storhetstiden inleddes när den välkände konditorn Jacob Wilhelm Davidson slog upp portarna för ”Restaurang Hasselbacken”. Året 1853 blev början på en gyllene era sammanfogad av god mat, punschångorna och sång inleddes.

Apropå sång, 16 augusti 1872 tillkom Bellmanstatyn som vi idag kan beskåda i trädgården. Alfred Nyström hette skulptören och det var August Strindberg som satt modell. Samma år tog en våldsam brand vid, den varade i 8 långa dagar och jämnade huvudbyggnaden med marken. Redan två år senare reste sig dock en ny ståtlig byggnad ur askan, som vi i nutid har nöjet att vistas i.

Mellan 1947 och 1969 bedrevs restaurangskola och i början av 80-talet intog dekadensen atmosfären, trots att After Dark försökte strö guld och glitter över orosmolnen. Men puppor blir till fjärilar och 1984 köptes Hasselbacken av Fabege. Byggnaden rustades med omfattande renovering och en tillbyggnad i form av ett hotell tillkom. 1992 slog fjärilen ut sin vingar och åter känner Hasselbacken liv och rörelse innanför sina väggar.

Varmt välkommen till Hasselbacken!