Schack tillhör ett av de mest anrika spelen i mänsklighetens historia. Det är förmodligen det första spelet som gemene man kommer att tänka på när gamla spel diskuteras, men det är faktiskt inte det äldsta.<

Egyptiska och kinesiska spel

Spel har kommit och gått genom historien men några har hållit sig kvar. Det allra äldsta spelet som fortfarande spelas i dag kommer från forna Egypten. Spelet heter Senet och tros ha skapats ca. 3500 f.v.t. Spelet härstammar från de allra tidigaste dynastierna och flera bräden har hittats vid utgrävningar och i gravar. Spelet spelas med två spelare och går ut på att få ut fem pjäser från ett spelbräde med 30 rutor.

Foto: Unsplash

Ett annat spel som är flera tusen år gammalt är kinesiska Go. Det sägs ha uppkommit ca. 2000 f.v.t. och ska enligt legenden ha skapats av en av de tidiga kejsarna. Det delar många likheter med schack då det är ett spel som kräver stor koncentration. Precis som i schack hålls det världsmästerskap och världens bästa go-spelare har även besegrats av en AI-spelare. Spelet är särskilt populärt i Ostasien och går även under namn som paduk, baduk, weiqi och igo.

Schackspelets omtalade ursprung

Jämfört med ovannämnda spel är schack ungt. Det sägs ha uppfunnits på 500-talet i Indien och spred sig sedan via Iran till Europa. Första gången schack omnämns i Europa är i en dikt från början av 1000-talet som heter Versus de scachis. I Skandinavien började adeln att spela schack på 1100-talet och man har hittat schackpjäser i Sverige som är över 800 gamla och som är snida i horn. Spelet utvecklades i Europa och reglerna ändrades. I de indiska och arabiska versionerna symboliserade pjäserna stridande arméer. I Europa blev pjäserna symboler för feodalsamhället och det är därför som pjäserna kallas för kungar, drottning och bönder osv.

Foto: Unsplash

Det finns de som hävdar att schack är ännu äldre än 1500 år och att det i själva verket uppkom i Kina. En av anledningarna är för att schack härstamma från de norra delarna av Indien, vilka angränsar till Kina. Det finns också schackliknande spel i Kina och några forskare menar att det är mer troligt att spelet uppfanns i ett land som har utvecklat andra brädspel. Detta finns det däremot inga bevis för.

Andra anrika spel

Schack är däremot inte det yngsta av de äldsta spelen som fortfarande spelas idag. Kortleken uppfanns på 1300-talet och olika tärningsspel har kommit och gått sedan medeltiden. Tärningen är samtidigt äldre än så. Flera av dessa spel har fått nytt liv på nätet. Kortspelet blackjack härstammar 1400-talet och finns numer i olika varianter i kategorin online casino från betfair. Detsamma gäller roulette, som uppfanns i Frankrike på 1700-talet. Till och med spelautomaten är över hundra år gammal, även om dagens jackpot- och videoslots som Age of the Gods och Jackpot Giant är långt från den första maskinen Liberty Bell, som uppfanns 1895.

Foto: Unsplash


Schack är inte det äldsta brädspelet, men det är ett av de populäraste. Och sett till antalet intresserade spelare är det inte troligt att det kommer att falla i glömska än på ett par hundra år.