Att schack och poker har likheter är det svårt att förbise när man jämför spelen. Bägge är mentala drabbningar som kräver skicklighet för att bli framgångsrik. Strategier är viktiga redskap för att mota ner sina motståndare. Det finns schackspelare som säger att det finns pokerspelare som aldrig skulle kunna bli vassa på schack, samt vice versa.

Ett antal spelare i världen har blivit toppnamn inom bägge discipliner. Dan Harrington är troligtvis den mest lyckade pokerspelaren, som även står sig väl i en tävling i schack. Han vann WSOP 1995 och är författare till bokserien Harrington on Hold´em. Alexander Grischuk är en framgångsrik stormästare från Ryssland med har bra resultat i ryggen även på poker. Det finns mycket att lära för spelare med öppet sinne.

Vinster i poker större än i schack
Poker Night” by Cristiano Betta via Flickr (CC BY 2.0)

Så fungerar schack och poker

Schack är ett brädspel mellan två spelare. Poker är ett kortspel med upp till tio spelare per hand. I det klassiska brädspelet gäller det att fälla motståndarens kung. Logik och kalla strategier är ett viktigt redskap för framgång. Samma typ av tänkande kan appliceras för att göra det matematiska spelet poker enklare att förstå och bli duktig på. I schacktävlingar handlar det om att använda vinklar, rökridåer och smarta byteshandlingar för att stå som ensam segrare. I poker är det viktig att analysera, bluffa och anpassa strategier.

Målet i schack är att kunna utropa schack matt då man fäller motståndarens kung. I poker handlar det om att ha bästa värdet på handen, alternativt få övriga spelare att lägga sin hand. Vilket spel som är svårast diskuteras flitigt i online schackbloggar. Poker är tidskrävande och kräver ett högt psykiskt engagemang under lång tid, något som är mentalt och fysiskt påfrestande. På samma vis kan schack vara en utmattande sysselsättning där spelare behöver analysera en stor mängd möjligheter kontinuerligt under en match.

Likheter och skillnader

Det handlar om komplicerade matematiska spel där kunskap är given parameter för att bli duktig. Schack är ett lågintensivt spel där det är viktigt att kunna förutspå motståndarens drag innan det görs. Poker handlar om att analysera en stor mängd information för att ta upprepade korrekta beslut för att bli lyckad.

En av de största skillnaderna på spelen är den mängd information som finns tillgänglig för att ta ett beslut. Ett visst antal av pokerspelares kort är dolda, vilket påverkar strategin ofantligt när det handlar om taktik. I schack är alla pjäser öppna vilket innebär att många blufftaktiker i poker inte skulle passa på brädspelet. Däremot är bluffar vanligt förekommande i bägge spel. I schack använder sig spelare av andra pjäser för att lura in motståndare i fällor.

En av de största likheterna är att bägge är starkt förknippade med taktiker och strategier. Schack är det äldre spelet av de två och det finns en stor mängd litteratur i ämnet. Moderna pokerspelare gör sitt bästa för att publicera strategier, tips och system vilket gör att de kommer i kapp sakta men säkert.

En likhet som inte är att förglömma är det faktum att både schack och poker är oerhört komplexa. Ett schackbräde erbjuder miljontals möjligheter och detsamma kan sägas om de 52 korten som utgör basen för ett pokerparti. Det betyder att spelare kommer se obegränsat med nya möjligheter då inget parti är det andra likt. Spelare som har förmåga att anpassa sig efter situationen är de som blir framgångsrika.

Använd strategier från bägge

Ett välkänt knep inom schack är att lura en spelare till misstag genom att offra pjäser för att blotta en lucka för en värdefullare del. Detsamma använts flitigt inom poker, speciellt i turneringsformat. Genom att visa sig vara en lös spelare från början med en tillsynes vårdslös förlust, öppnar spelare upp möjligheten att få storbetalt när du har nötterna. Det fungerar väl på de flesta spelformer, exempelvis MTT, No Limit och Pot Limit Hold´em.

I poker är det vanligt att spelare tiltar när korten inte faller som de hoppats, som leder till misstag. Många livespelare försöker medveten att sätta motståndare i tillståndet för att kapitalisera på vårdslösa spel. Det är inte lika vanligt i schack men det psykiskt påfrestande spelet kan påverka spelare på samma vis, med ogenomtänkta drag som följd. Genom att medvetet söka tilt hos motståndare i schack kan du få ett övertag.

Långsam vinner. Det viktigaste när det handlar om att lära sig spela poker är det viktig att vara selektiv med de händer du spelar, för att inte slösa värdefullt kapital på händer med låg procentuell chans att vinna. I schack är varje pjäs värdefull och det defensiva arbetet blir svårlöst om spelare är vårdslösa med arbetsmaterial. Genom att uppvisa tålamod och planera för framtiden får bägge spelare större chans att lyckas.

Schacktaktik kan användas i poker
Källa: Pixabay

Spelare som är framgångsrika både bägge fronter

Det finns många schackspelare som lyckats väl på poker. Ylon Schwarz är schackmästare från Brooklyn NY och kan idag titulera sig professionell pokerspelare. Hans bästa resultat är en fjärdeplats i ett WSOP Main Event vilket imponerar.

James Obst kommer från Australien och var en hyfsad schackspelare innan han bytte till poker där han bland annat vunnit ett armband i WSOP. En schacktävlande pokerspelare är Arkadiy Tsinis, som vunnit ett WSOP. Han är nära vän med Schwarz vilket är värt att notera. Viswanathan Anand är från Indien och har vunnit världsmästartiteln i schack två gånger. Han arbetar med att marknadsföra poker i hans hemland.

Sammanfattning

Om du är intresserad av schack finns det stor möjlighet att du kan använda kunskapen för att bli framgångsrik på poker även om inget är garanterat. Det faktum att så många schackspelare placerat sig i pengarna vid WSOP-event är talande och skvallrar om möjligheterna. Genom att tillämpa strategier och kvalitéer som schackspelare använder även på pokerrum online får du det bästa av bägge världar, med större vinster som följd.

Oavsett pokertyp finns det fördelar att tjäna på att vara lyhörd när det handlar om kunskap som schackspelare besitter. De avancerade spelen bjuder på otaliga möjligheter och att vara flexibel i sin inställning är receptet på framgång oavsett om du vill ta steget och börja spela poker eller schack.