Schack kommer inte att finnas med som en officiell gren under sommar-OS i Paris 2024. Världsschackförbundet FIDE hade stora förhoppningar på att spelet skulle tas med som förslag när arrangörerna skulle rösta om nya grenar, men den olympiska kommittén har redan sagt nej.

Det är inte första gången som de har sagt nej till schack i OS. Första gången var ca. 100 år tidigare, då Paris 1924 arrangerade OS för första gången.

FIDE hoppades få med schack på OS-programmet. Fotokälla: Unsplash

Fyra nya grenar

IOK meddelade redan i februari i år att schack inte kommer att finnas med på OS-programmet. Istället valde kommittén att prioritera fyra andra grenar: breakdance, skateboard, klättring och surfing. Det slutgiltiga beslutet kommer att tas av IOK:s exekutiva styrelse i december nästa år, skriver https://www.kingsizemag.se/noje/.

Anledningen till att de fyra förslagen prioriterades före schack är troligtvis för att arrangörerna vill se hur klättring, surfing och skateboard mottas under sommar-OS 2020. De tre grenarna kommer nämligen att göra debut i Tokyo, tillsammans med karate och baseboll. Om de tas emot positivt av både deltagare och publik är det sannolikt att de vill behålla grenarna. Just skateboard, baseboll och surfing tros bli grenar som USA kommer att ta flera medaljer i. Samtliga sporter är stora i landet och USA är redan nu förhandsfavoriter att vinna hela medaljligan. Enligt nyhets- och bettingsajten https://extra.bet365.com/news/sv är deras odds för att ta flest medaljer 1.10.

Schack-OS fyller 100 år

FIDE, som står för Fédération Internationale des Échecs, har arbetat för att få med schack i OS-sammanhang sedan 1924. Arrangörerna har däremot alltid nekat sporten med förklaringar om att det finns för få utövare, att det finns för lite pengar eller att andra sporter är mer lämpliga. Det finns också delade åsikter inom schackförbundet. Där några anser att det vore kul om schack fick chansen att visa upp sig i stora internationella sammanhang, menar andra att det blir mer exklusivt att behålla schack-OS som det ser ut idag.

Ett inofficiellt schack-OS speldes i Paris 1024. Fotokälla: Unsplash

Som protest mot IOK:s beslut att neka schack till OS 1924 valde FIDE att, under pågående OS, arrangera det första inofficiella schack-OS i Paris. Tävlingen pågick mellan den 12-20 juli och totalt 54 spelare deltog, varav en var en kvinna. Det fanns ingen specifik damtävling så Edith Holloway spelade tillsammans med männen.

Intresset för tävlingen växte och den första officiella schackolympiaden hölls i London 1927. Länderna började att tävla i lag istället för individuellt och hittills har USA vunnit flest medaljer. Forna Sovjetunion har däremot vunnit flest guld. Schack-OS arrangeras idag vart annat år och är helt fristående från IOK. Kommande mästerskap kommer att arrangeras i Khanty-Mansiysk i Ryssland 2020.

Motståndare till att schack ska ingå i OS hävdar att spelet inte passar in. Samtidigt skulle schack vara långt ifrån en av de märkligaste grenarna som har varit med. OS-grenar som skidbalett och 200 m simning över hinder är mycket märkligare, skriver https://nyheter24.se/nyheter/. Och går vi ännu längre tillbaka i tiden hittar vi ursprungliga grenar som löpning i rustning och den isländska brottningen Glima.

Huruvida schack någonsin kommer att komma med i OS återstår att se. IOK har sedan länge erkänt FIDE som ett internationellt sportförbund så frågan borde inte längre vara om, utan när.